Ketóza je přirozený stav, při kterém tělo energeticky „jede“ téměř výhradně na vlastní tuk. Tímto stavem se brání nedostatku sacharidů. Tělo začne při nízké hladině cukru v krvi vyrábět v játrech z mastných kyselin ketony, kterými nahrazuje cukry.
Dochází k ní v případě, že omezíte ve svém jídelníčku příjem všech sacharidů (jednoduchých i komplexních) na minimum. Obvykle se uvádí hodnota pod 50 g sacharidů/den, ale lidé jsou různí a toto číslo nemusí platit pro každého.
Ketóza v těle nastává v okamžiku (2–3 dny od zahájení diety), kdy jsou již vyčerpány veškeré zásoby glykogenu a organizmus si jako náhradní zdroj energie volí tuky.
Zjednodušeně můžeme říct, že díky ketóze si Vaše tělo pro své fungování našlo „náhradní palivo“.
Tuky se v játrech rozkládají na glycerol a mastné kyseliny. Mastné kyseliny se dále rozkládají v procesu zvaném ketogeneze a vznikají látky, kterým se říká ketony. A právě ketony se stávají novým zdrojem energie pro svaly a mozek.
Ketony se vyplavují do krve a moči, a v nich je tedy možné je zjistit. Stačí zajít do lékárny a zakoupit diagnostické proužky pro analýzu moči. Ketony mají jednu velkou výhodu – mají schopnost tlumit pocit hladu, což je v průběhu dietního režimu více než příjemné.
Velmi pozitivní na celém procesu je i fakt, že na rozdíl od sacharidů nesou tuky dvojnásobné množství energie, jsou tedy více kalorické. To znamená, že spálením 1 g tuku získá Vaše tělo 36 kJ, na rozdíl od 17 kJ, které by získalo spálením 1 g sacharidů.
Dalším efektem nízkosacharidového jídelníčku je i snížení hladiny cukru v krvi a velmi často i cholesterolu. U osob v ketóze se obvykle snižuje hladina LDL cholesterolu (toho „špatného“) a zvyšuje se hladina HDL cholesterolu (toho, který potřebujete pro život). Snižuje se i riziko diabetu 2.
Pozor, abyste si nezaměnili přirozenou ketózu s diabetickým stavem, kterému se říká ketoacidóza. Ten má úplně jiné příčiny, většinou extrémní nedostatek inzulínu u diabetiků typu 1. V tomto nebezpečném stavu je hladina ketonů v těle desetkrát vyšší než u běžné ketózy a hladina cukru v krvi je na maximu.
Přírodní ketóza, do které se lze dostat nízkým příjmem sacharidů, je naprosto bezpečná. Dosud existují národy, které žijí naprosto přirozeně v ketóze. Tělo při ní má stabilní, kontrolovanou hladinu cukru a ketonů v krvi.
Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organizmu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje. Avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů. Po 2 dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob.
Do ketózy je možné se dostat asi po 2 dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50–60 g, a to ve všech formách. Tento stav se dá poznat pomocí diagnostických proužků, které lze zakoupit v lékárně.
Většina redukčních diet omezuje příjem kalorií, takže budete hubnout, ale něco z toho je tuk a něco svalová tkáň. Méně svalů znamená, že se metabolismus zpomalí, což dělá hubnutí těžší a získat svalovou hmotu zpět není příliš snadné. Ketóza vám pomůže zbavit se tuku, a přitom zachovat svalovou hmotu.
Být v ketóze znamená, že Vaše tělo používá jako primární zdroj energie tuk (ve formě ketonů). Když budete konzumovat dostatek bílkovin, tělo nepotřebuje brát energii ze svalové tkáně. Ketóza také urychluje spalování tuků – pokud jednou játra přemění tuk na ketony, nelze je převést zpět na tuk, a proto ho tělo vyloučí.
S výrobky Exante nemusíte počítat, kolik sacharidů, bílkovin a kalorií příjmáte, a přitom si můžete být jisti, že Vaše tělo dostane vše potřebné včetně vitamínů a minerálů.