Být v ketóze díky restrikci obsahu sacharidů ve stravě NENÍ nebezpečné. Lidské tělo je navrženo tak, aby velmi účinně používalo ketony jako palivo v nepřítomnosti glukózy. Nicméně slovo ketóza bývá často zaměňováno s podobným slovem, ketoacidóza.
Ketoacidóza je nebezpečný stav pro diabetiky a jejím hlavním viníkem je kyselina, nikoliv ketony. Hladina pH v krvi se stává nebezpečně kyselou kvůli extrémně vysoké hladině cukru v krvi (diabetik nemá žádný inzulín, nebo nereaguje na inzulín, takže hladina cukru v krvi stoupá. Ketony jsou vyráběny v těle proto, aby tělo získalo palivo potřebné pro život, pokud buňky pro jeho výrobu nemohou použít cukr). Je to vysoká hladina cukru v krvi a kyselé pH, co je nebezpečné. Ketony jsou součástí procesu, ale jsou jen DŮSLEDKEM tohoto stavu, nikoli PŘÍČINOU. Diabetici mohou bezpečně dodržovat ketogenní dietu a hubnout, musí být ale pečlivě sledováni svým lékařem a hladina cukru v krvi musí být udržována na nízké úrovni a být stabilní.